Det har dröjt sedan förra inlägget, jag skyller på att föräldraledigheten övergått till att jag arbetar heltid istället. Påsken har passerat och det är grillsäsongen som hägrar. Till något grillat kanske det skulle passa med ett smakrikt, inte alltför kärvt rödvin? Som hand in handske är då att Rhône årgång 2009 var lysande och att det finns flera bra prover på detta både i Systemets ordinarie sortiment och i beställningssortimentet.
Under senare tid har det börjar dyka upp rhôneviner från årgång 2009. Denna årgång kommenteras från flera håll, till exempel den brittiska tidskiften Decanter, som mycket lyckad för stora delar av rhônedalen. Mycket beror detta på att väderförhållandena anses varit optimala.
Våren inleddes med mycket regn, vilket fyllde på reserverna i marken inför sommaren. Ett vanligt problem för vinodlarna i Rhône är torkan som ofta inträffar, i kombination med den varma vinden Mistral. Blomningen var jämn och snabb och gav hopp om en tidig skörd. Sommaren blev varm och torr och skörden kunde inledas i slutet av augusti för att slutföras i början av september. Ideala mognadsförutsättningar och även pessimistiska odlare var glada.
En av de stora producenterna i norr, Guigal, uppger att kvalitén 2009 var så bra att de valde att köpa in mer druvor än vanligt för att passa på och producera mer vin. De har annars egna odlingar i Condrieu och Côte-Rôtie, men köper in druvor från exempelvis Crozes-Hermitage.
De stora vinerna från Rhône behöver lagring för att utvecklas och därmed är det kanske inte rättvist att prova dem nu, innan de nått sin fulla potential. Ofta har dock de bra producenterna ett enklare vin, ett andravin, som är gjort för att drickas ungt. Kanske i väntan på att deras storasyskon ska bli klara.
Om Rhône och dess indelningar
Givetvis finns det en catch-all benämning att trycka på sin etikett, Côtes du Rhône, om det enda som uppfylls är att druvorna kommer från Rhône. Totalt omfattas 40 300 hektar av denna beteckning. Nästa indelning är den som har namnet Côtes du Rhône-Villages. Denna apellation omfattar 96 byar och av dessa är det i dagsläget 18 som får hänga på sitt bynamn efteråt, som om inte Côtes du Rhône-Villages räckte som längd... Samtliga dessa ligger söder om staden Montélimar.
Den högsta appellationen är Côtes du Rhône Cru, som innehas av 15 byar. Dessa byar har rätt att enbart skriva ut namnet på byn och kan utelämna Côtes du Rhône innan.
Rhône innehåller också kanske det mest berömda av världens vindistrikt, Chateauneuf-du-Pape. I det här inlägget kommer jag inte skriva om dessa, utan om andra viner från dalen.
Druvor
Den dominerande druvan i norra Rhône är Syrah och det är härifrån den spås ha sitt ursprung. Ett annat namn för druvan är Shiraz, i till exempel Australien. Ett undantag lyser dock klart. Det är distriktet Condrieu, som ligger nästan längst norrut. Där är det vita viner som gäller och de görs på druvan viognier.
I den södra delen, söder om staden Montélimar, är det istället krav på att minst hälften av druvorna i vinet ska vara Grenache. Montélimar titulerar sig annars som nougatens huvudstad. Sedan ska vinet till minst 20% bestå av Mourvèdre eller Syrah. Sedan finns det druvor som Cinsault att stoppa med i blandningen.
Provade viner:
Under vintern och våren har jag provat några 2009:or, samtliga var bra och det är mer en smaksak vilka du tycker om.
À Fleur de Pampre Côtes-du-Rhône-Villages Visan (SB #71776). Ett smakrikt, något outvecklat vin som utan problem kan sparas 2-5 år.
Xavier Côtes du Rhône (SB #71453). Ett kryddigt, kraftigt vin med vissa inslag av mörka bär och mineral. Min personliga favorit! Xavier producerar även vin i Chateauneuf-du-Pape. Druvblandning: 65% Grenache, 20% Mourvèdre, 15% Syrah, 5% Carignan
Château Mont-Redon Rouge Côtes du Rhône (SB #5461). Det här vinet hade lite för jmycket inslag av örter och skogshallon för att riktigt attrahera mig. Deras Chateauneuf-du-Pape är däremot toppen. Druvblandning: Grenache 70 %, Cinsault 20 %, Syrah 10 %.
Valréas Côtes-du-Rhône-Village (SB #12815) från producenten Chapoutier, som har många bra viner på sin lyra. Kryddigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär och tobak. Tillsammans med Xavier min favorit, denna finns i ordinarie sortimentet medan Xavier är i beställningssortimentet. Druvblandning: Grenache 60%, syrah och mourvèdre 40%
La Tour du Haut Côtes du Rhône Vinsobres (SB #2138) är ett kryddigt vin, på samma sätt som XAvier och Valréas, och har en något fruktig ton. Detta med sina drag av plommon, rosmarin och kakao. Lagom mycket syra och en utvecklad helhet med sin blandning av syrah (40%) och grenache (60%).
Med detta i bakhuvudet kommer du säkert få en trevlig grillsäsong, och skulle de inte gå åt under sommaren har du något bra att dra upp till höstens grytor! Tänk bara på serveringstemperaturen, kyl ner vinerna till sisådär 12 grader och ta med dem i en kylväska till grillen eller på picnic.
Hälsningar,
Olof