Det går att skriva hur mycket som helst om Mosel, men jag har gett mig på ett kondensat nedan samt kort om de viner som dracks under middagen. Moselvinerna är som regel friska och fräscha i sin ungdom och blir täta men har kvar sin höga syra när de lagrats 10-20 år. Dessutom är de inte så alkoholstarka, runt 8%.
Kort och gott, har du inte druckit bra Moselvin tidigare är det dags nu och har du druckit det är det dags att göra det igen!
Allmänt om Moselvinerna
Historiskt sett är Mosel ett av världens äldsta vinodlingsområden. Fynd har visat att romarna tog med sig vin och började odla i Moseldalen. Staden Trier, i Mosels södra ände, var den största romerska staden norr om Alperna. Ett tag var romarna så framgångsrika med sin vinframställning i Mosel att kejsaren förbjöd dem att skicka det till Rom. Det var helt enkelt bättre än det som gick att framställa hemma i Italien.
Runt förra sekelskiftet stod tvisten om huruvida Mosel- och Rhenvinerna var världens bästa vitvin, eller om det var vita viner från Bourgogne som var världens bästa. Druvorna riesling och chardonnay brukar slåss om att vara bästa vitvinsdruvan. Under den här tiden var det också absolut vanligast att den riesling som dracks var lagrad i 15-20 år. Speciellt britterna hade en förkärlek för detta. År 1914 kom världspolitiken att förändra vad som skulle anses vara en av de främsta vinerna i världen.
Den kanske största svårigheten med att lagra Mosel, och för den delen andra bra rieslingar från Tyskland är att låta bli att dricka upp dem. Som unga är Moselvinerna friska, lätta och passar att väl kylda drickas bara som de är. Med ålder får de en tätare smak, som är mer åt petroluemhållet, gula frukter och lite oljigare känsla. Dock har de kvar mycket av sin höga syra även efter flera års lagring.
Röd botten = främsta gårdarna |
En tysk tradition är att ha riktigt långa namn på sina viner. Namnen är dock synnerligen uttömmande och ger mycket information om vinet och dess ursprung. Vi börjar med de olika kvalitetsklasserna och går sedan vidare med det geografiska ursprunget.
Kvalitetsklasserna
Kvalitetsklasserna kommer ur druvans mognadsgrad vid skördetillfället. Druvorna blir mer och mer mogna under skördetiden stiger med mognad. Alla druvor skördas för hand och skörden tar cirka sex veckor. De vanligaste klasserna är kabinett, spätlese och auslese och dessa druvor skördas i hela klasar. Vecka ett och två är mognadsgraden kabinett, vecka tre och fyra spätlese och de sista två veckorna auslese.
Utöver dessa tre finns det tre till ovanför i mognadsgrad. Dessa druvor väljs ut styckvis.
Beerenauslese: enskilda utvalda druvor som är angripna av botrytis, ofta låg vattenhalt. Morgondimman kommer, vatten in i druvan. Under dagen drivs vattnet ut och druvan torkar, kvar blir en druva med koncentrerad smak. Ofta angripna av botrytis.
Trockenbeerenauslese: enskilda utvalda druvor där så gott som allt vatten gått ur och att de är angripna av botrytis.
Eiswein: Druvor som plockas under den första frostnatten.
Geografiskt ursprung
Först i vinets namn kommer orten det är från. Ett vin från Erden kallas Erdener, där det sista, er, säger att det är från Erden. Sedan kommer vingården, exempelvis Treppchen. Därefter får vi veta att druvan är riesling (surprise!) och sedan druvans mognadsgrad vid skördetillfället och sist årgången. Ibland hängs det på ett Trocken någonstans för att markera att det är ett torrt vin. Loosen har viss restsötma kvar, de är halvtorra. Annars vanligt att man låter druvsockret helt jäsa ut och därmed blir vinerna torra.
Auslese från 1983 |
Som aperitif fick vi Dr L Riesling 2009 (SB #7218)
Till förrätten:
Erdener Treppchen Riesling Kabinett 1998
Berkasteler Lay Riesling Kabinett 2009 (SB #74656)
Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2008 (SB #74103)
Till varmrätten:
Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 1983
Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2009 *
Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 2009 *
Till desserten:
Dr L Riesling Bereenausles 2006 *
* lanseras på Systembolaget 1 mars 2011.
Några korta provningsnoteringar
De unga vinerna uppvisade en friskhet med inslag av gula frukter, vingummi och mineraler. Detta varierade mellan de olika vinerna och den kanske mineraligaste var det från Ürziger Würzgarten. De viner som ligger i prisklassen 140:- betraktar jag som lysande för sitt pris.
Intressant är att Auslesen från 1983 fortfarande innehöll en syra, trots sin ålder och att den i övrigt var så tät i smaken.
De äldre vinerna var i en klass för sig vad gäller upplevelse. Kanske inte uppskattas av alla med sin intensiva smak och avsaknad de yngre vinernas friskhet. Som sagt, det svåra med att lagra vinerna är att låta bli att dricka upp innehållet!
Ernst Loosen själv till höger i bild, glad bloggskrivare till vänster. |
Auf wiedersehen!
- Olof
Not:
1) Kartan är ett utsnitt från den Kungliga Preussiska Vinhandlarkartan från 1868 gällande det Trierska regeringsområdet. Utsnittet är mellan städerna Bernkastel och Erden.
2) Middagen anordnades av Club VinUnic, hölls på restaurang Esperanto och kostade 795:-