Godsak som får ligga till sig fram till 2014. |
Om vinkällaren
Begreppet "vinkällare" kan innebära allt från att du stuvar en några flaskor bland handdukar i garderoben till en riktig källare med kontrollerad luftfuktighet och temperatur, rediga hyllor och kraftiga lås. Tur då att vin inte är en så känslig vara. Med några enkla tumregler kommer du långt:
- Stabil temperatur
- Inget drag
- Mörkt
Temperatur brukar vålla flest funderingar, så låt oss bena ut vad som gäller. Sjunker den för lågt stannar utveckling av, och blir det för högt finns risk för korkförskjutning och andra defekter av vinet. En ideal temperatur är 10°-12°C. Dock är det inget problem med att tenmperaturen någon eller några dagar under ett år går upp till 25°C, bara förändringen sker långsamt. Dygnsvariationen ska vara låg, men över säsong kan det variera. Detta gör att garderoben är bra, ovanför kylskåp och ugn är dåligt.
Det där med att det ska vara dragfritt har jag inte hittat någon förklaring till. Det som är tänkbart är att om du har drag får du hela tiden en temperaturskillnad i olika delar av vinet, alltid kallare vid korken än vid botten till exempel. Eftersom vi vill ha stabil, jämn temperatur vill vi därmed inte ha drag. I en garderob kan du utgå från att det är dragfritt. För att kontrollera ett större utrymme tänder du ett stearinljus och observerar lågan. Är den stilla och fin är det inget drag, annars är det bara att börja leta efter källan till draget.
Mörkt eftersom flaskans innehåll inte vill ha UV-strålning. Bra vinlagringsskåp med glasruta ser till att filtrera bort UV-strålningen.
Förvaringen, ofta hyllor, löser du efter hand. Arlas blå mjölkbackar har ett bra format och är lätta att stapla. Hyllor av olika slag är poppis och det finns vinställ i alla möjliga former. Har flaskan naturkork ska de ligga ner. Detta för att korken behöver fuktas hela tiden. Med skruvkork kan den lika gärna stå upp.
Nedan ett par bilder på olika lösningar:
En lösning för långsiktig lagring, vinstället har dubbelt djup och låsbara dörrar, står i ett låst utrymme.
Hemmaförvaringen löst med utrymme i linneskåpet. För avnjutning inom ett år.
Håll koll på vad du harSjälv använder jag ett program som heter Personal Wine Curator som jag gillar eftersom det går att köra helt utan att vara uppkopplad mot Internet. Andra föredrar Cellar Tracker eller excel eller en liten bok.
Ta tid på dig att bygga upp innehållet
Vad man vill lagra är en smaksak. Vissa följer en region eller land, andra en typ och och en tredje plockar helt planlöst bland rekommendationer. Ta dig tid för att bygga upp innehållet i din vinkällare. Det kommer hela tiden en strid ström av viner, så tänk efter och prova. Köp gärna minst tre flaskor av varje objekt så du kan följa dess utveckling. Om det finns gott om vinet kan du börja med en flaska för att se vad du tycker om det idag. Är till exempel doften mer utvecklad än smaken är det läge för att lägga det på lagring.
Innan vi går in på listan nedan ska du komma ihåg några saker. Nedan finns 13 viner uppräknade, det finns nästan oändligt många andra att upptäcka. Har du möjlighet att köpa magnumflaskor så gör det. Några har jag angivit lagringstider för, det handlar ofta om smak när man anser att de är klara. Prova dig fram, fråga vänner och andra och har du möjlighet att besöka Systembolagets vinkällarbutiker så fråga dem. Var nyfiken!
Det första som kommer upp i tanken när man säger vinkällare är rödvin, så låt oss börja där. Samtliga kan ligga tre till fem år utan problem.
Innan vi går in på listan nedan ska du komma ihåg några saker. Nedan finns 13 viner uppräknade, det finns nästan oändligt många andra att upptäcka. Har du möjlighet att köpa magnumflaskor så gör det. Några har jag angivit lagringstider för, det handlar ofta om smak när man anser att de är klara. Prova dig fram, fråga vänner och andra och har du möjlighet att besöka Systembolagets vinkällarbutiker så fråga dem. Var nyfiken!
Det första som kommer upp i tanken när man säger vinkällare är rödvin, så låt oss börja där. Samtliga kan ligga tre till fem år utan problem.
- Thelema Cabernet Sauvignon (SB #95562 och #89387 )
- Tahbilk Shiraz 2006 (SB #86369)
- Mercurey Premier Cru Clos des Myglands 2006 (SB #88386)
- Chateau la Reyne Prestige (SB #2266)
- Morgon La Croix Gaillard (SB #80842) Det kan tyckas märkligt att lagra en Beaujolais, men prova att låta flaskorna ligga och upptäck vad som händer med smak och doft. Lufta länge.
Över till de vita vinerna. De har inte en tunnel på samma sätt som röda viner kan ha och är därför goda hela tiden, håll fingrarna borta.
- Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken 2009 (SB #74898) Drick 2015-2020 och upplev bra, lagrad riesling. Har du bråttom till smakprov kan du prova SB #73783.
- Bourgogne Les Setilles 2009 (SB #5657) Drick 2011-2015
- Chablis Premier Cru Fourchaume 2008 (SB #7457) Drick 2013-2018
Lite champagne är aldrig fel att ha! Dessutom är det lagringsvänligt eftersom utrymmet mellan vin och kork är kolsyra.
- Mailly Grand Cru Blanc de Noirs (SB #77212)
- Ayala Zéro Dosage (SB #81438) Brukar framhållas som speciellt lagringsvänlig.
- Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs (SB #7592) Fick bra betyg i senaste numret av Decanter. God nu och säkerligen fram till 2019.
Söta viner, till dessert eller bara för sig själva:
- Graham's Malvedos Vintage Port (SB #8091 ) Drick nu och till 2019 utan problem.
- Castelnau de Suduiraut (SB #3690 ) Lillebror till Chateau Suduiraut. Drick nu och till 2020.
Lycka till och välkommen till en underbar och intressant värld!
Magnus Hoem skrev på Facebook som förtydligande om det där med ljus:
SvaraRadera"Man kanske ska tydliggöra att mörker faktiskt till stor del betyder frånvaro av naturligt (sol)ljus. Många större vinlager har lysrör eller glödlampor på för jämnan, och det är ingen fara."
Tack Magnus, man lär sig alltid något nytt!
- Olof