Genom att vara noggrann med att få rätt temperatur kommer vinet att ge mycket mer upplevelse. Detta gäller såväl ett vin för 65 kronor som ett för 650 kronor. Många av oss är vid middagar petiga med att fisken ska vara 55°, kycklingen sina 70° och ankbröstet 65°. Var också petig med dryckens temperatur och du plockar några extra poäng på din fantastiska kombination av mat och dryck. Varför inte arrangera en provning med samma vin serverat vid olika temperaturer?
Nog om varför det är så viktigt med några grader hit och dit, över till temperaturvalen. Vet men inget mer om vinet kan man utgå från att rött är som bäst vid 16°-18° och vitt vid 6°-8°. Det här brukar kallas för "rumstemperatur" respektive "kylskåpskallt". Rumstemperatur är idag ofta 20°-22° och många kylskåp är inställda på 4°-6° och således hamnar temperaturen i vinet lite snett. Dock, bättre lite för kallt än för varmt eftersom vinet värms när man hällt upp det.
Ett rött vin kan tappa sin syrlighet och istället får fyllighet och strävhet dominera. Var vinet balanserat innan är det inte det längre. Ett vitt vin från Mosel, eller från Chablis, tappar sin fräschör och friskhet och blir ointressant när det blir för varmt. En vit bourgogne, Chablis undantaget, å andra sidan går från att vara trevligt till att utvecklas och komma med nya, intressanta toner när det blir 14°-16°.
Dags för de två exemplen och först ut är det röda, Tahbilk Shiraz 2006 (SB# 86369). Vid 16° är det ett ungt vin med bra balans. Det är kryddigt, pepprigt med inslag av lakrits, björnbär och fat. Strävheten finns där och man känner att även om det är bra nu så kommer det utvecklas under 3-5 års lagring. När det sedan blev 22° tappade det helt sin friskhet och blev ett vin som inte lämnar några avtryck.
Det andra exemplet är "Les Hautes" 2005 från producenten Jean & Gilles Lafogue i Auxey-Duresses, Bourgogne. Vi började dricka när vinet hade en temperatur på 5° och visst fanns det typiska drag från området kring Meursault med fattoner, smörighet och nötter. Varefter vinet blev varmare kom nötigheten fram mer och mer, och på slutet kom smaken tydligt innehålla toner av rostade hasselnötter, valnötter och fat. Eftersom flaskan tog slut när innehållet nått 18° vet vi inte hur den blir när det är varmare.
Jag lovade lite temperaturtips, och de nedan är en samling från olika skribenter. Om det vin du ska servera inte finns med så hugg till med standardregeln, eller försök hitta motsvarande typ nedan. Ett sista tips, ställ gärna fram vinet något för kallt eftersom det kommer att värmas i rummet eller när man har glaset i handen.
16°-18°: Röd Bordeaux
15°-17°: Röd Bourgogne, utom Beaujolais
14°-16°: Röda från Côtes du Rhône, Chateau-Neuf du Papes, Sangiovese, Zinfandel och rött portvin
14°-16°: Vit bourgogne, utom Chablis och Beaujolais
8°-12°: Chablis, Petit Chablis vid den undre temperaturen
6°-10°: Champagne, mousserande, Rheingau, torra och halvtorra (6°) vita viner och rosé
4°-6°: Mosel och söta vita viner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar