onsdag 26 januari 2011

Tekniktips: Att enkelt genomföra halvblind provning

Vinprovningar kan genomföras i huvudsak i tre former, helblind, halvblind och öppen provning. Nu är detta inte något unikt för vin, det går att göra samma former för choklad, whisky, leverpastej eller vad som helst som provas. I den här bloggen är det dock vin som gäller, om någon skulle tvivla på det.


I den helblinda vet du ingenting om vilka viner som ingår i provningen. Den halvblinda innebär att du vet vilka vinerna är, men inte i vilket glas, och i den öppna vet du precis vilket vin som finns i vilket glas.  Vinsveparmiddagen den 17/12-2010 innehöll en halvblind provning.


Var och en av dessa har sina för- och nackdelar. Den helblinda innebär störst utmaning för att pricka rätt, men du slipper å andra sidan dina förutfattde meningar om vinet i fråga. På samma sätt är den största utmaningen att objektivt prova ett vin där du vet vad det är i glaset. Har du uppfattningar som "Bara Portugal kan göra viner av portvinstyp." eller "En kalifornisk Pinot Noir kan lika gärna ersättas med svartvinbärs- och körsbärssaft" blir det svårt att prova Allesverloren Fine Old Vintage (SB #12109) eller Irony Pinot Noir (SB #6694) med öppet sinne. Mitt mellan dessa finns den halvblinda, om du vill kan du chansa och det brukar bli ett trevligt samtal om vilket vin som är i vilket glas innan sanningen uppdagas.


I det här inlägget kommer jag skriva om hur du kan genomföra en halvblind provning utan att behöva använda till exempel grannen till hjälp för att hälla upp dryckerna i glasen. Dessutom kommer ett par tips på provningar du kan göra.


Att kryptera vilket vin som är i vilket glas
Person A placerar glasen på tre olika papper, märkta med 1, 2 respektive 3 och häller upp vinerna i glasen samt noterar vilket vin som hör till vilken siffra.
Person B markerar glasen med lämpliga markörer, noterar ner vilken markör som hör till vilken siffra. Person B bär också in glasen till där provningen äger rum.


När alla noterat sina svar sammanförs A:s lista med B:s och vips har hela krypteringen ramlat ut.


Exempel:
Olof, Lars och Helena ska ses för att se om de i en halvblind provning kan känna igen de olika druvorna riesling, sauvignon blanc och chardonnay. Följande viner har de valt: 

  • Riesling: Dr Loosen Berkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese (SB #7203)
  • Sauvignon Blanc: Kim Crawford Sauvignon Blanc (SB #6349) 
  • Chardonnay: Catena Chardonnay (SB #6612) 
Medan Olof i köket häller upp vinerna hänger Lars och Helena i vardagsrummet. Riesling hamnar i glasen på pappret 1, chardonnay i glasen på papper 2 och sauv. bl. i glasen på papper 3. Olof noterar detta, stoppar lappen i ett kuvert och slickar igen, och går ut till de andra två.

Exempel på uppmärkning av papper
Helena går nu in och sätter gula post-it på glasen som står på papper 1, cerisea på glasen som står på papper 2 och ingen markering på glasen som står på papper 3, och noterar ner detta, ner med pappret i ett kuvert och slicka igen. Därefter bär hon in glasen så de vardera har ett med gul post-it, ett med cerise post-it och ett utan markering. Provningen kan börja.

Exempel på glasmarkör
Vad den enskilda provaren får framför sig
Efter en stunds provande och snackande har de var och en bestämt sig för sina svar. Helena och Olof tar fram sin papper. 
Helena: "Glaset med gul markering stod på papper med nummer 1".
Olof: "På papper nummer 1 stod rieslingen". 
Helena: "Glaset med cerise markering stod på papper med nummer 2".
Olof: "På papper nummer 2 stod chardonnay".
Uteslutningsmetoden ger att den utan markering är sauv. bl.

Om provarna sinsemellan har olika modell på glasen spelar inte så stor roll, men samma provare ska ha samma modell på glaset.

Exempel på provningar 
Det finns hur många varianter som helst att göra, här kommer några exempel. 
  • Prova hur ett BiB-vin utvecklar sig med lite luftning. Tappa upp på en karaff, eller om ni är i fjällen på sportlovet är ett litermått närmare till hands. Låt den stå en timme. Prova sedan detta mot vin som ni häller direkt från BiB till glas. Testa med till exempel Rocca di Montemassi Sangiovese (SB #4586).
  • Ta samma druva, men från olika odlingsområden och stoppa gärna in ett vin som avviker prismässigt från de andra två (så kallad horisontalprovning om alla är från samma år).
  • Ta samma vin, men för olika årgångar (så kallad vertikalprovning).
  • Lite senare på kvällen: vilket vin är rött och vilket är vitt? Vilket är champagne och vilket är portvin?
Lycka till och kom ihåg att det bara är ens egen uppfinningsrikedom som sätter gränser!

tisdag 18 januari 2011

Klart du ska ha en vinkällare!

Undrar du ibland hur ett moget vin smakar? Hur det skulle vara att dra fram en flaska från året ni gifte er? Kunna följa ett vins utveckling över 5-15, kanske 25-30 års horisont? Då är det klart att du ska ha en vinkällare! I det här inlägget kommer först ett avsnitt om själva lagringsplatsen och sedan om vad du kan stoppa in i källaren.
Godsak som får ligga till sig fram till 2014.


Om vinkällaren
Begreppet "vinkällare" kan innebära allt från att du stuvar en några flaskor bland handdukar i garderoben  till en riktig källare med kontrollerad luftfuktighet och temperatur, rediga hyllor och kraftiga lås. Tur då att vin inte är en så känslig vara. Med några enkla tumregler kommer du långt:
- Stabil temperatur
- Inget drag
- Mörkt


Temperatur brukar vålla flest funderingar, så låt oss bena ut vad som gäller. Sjunker den för lågt stannar utveckling av, och blir det för högt finns risk för korkförskjutning och andra defekter av vinet. En ideal temperatur är 10°-12°C. Dock är det inget problem med att tenmperaturen någon eller några dagar under ett år går upp till 25°C, bara förändringen sker långsamt. Dygnsvariationen ska vara låg, men över säsong kan det variera. Detta gör att garderoben är bra, ovanför kylskåp och ugn är dåligt.


Det där med att det ska vara dragfritt har jag inte hittat någon förklaring till. Det som är tänkbart är att om du har drag får du hela tiden en temperaturskillnad i olika delar av vinet, alltid kallare vid korken än vid botten till exempel. Eftersom vi vill ha stabil, jämn temperatur vill vi därmed inte ha drag. I en garderob kan du utgå från att det är dragfritt. För att kontrollera ett större utrymme tänder du ett stearinljus och observerar lågan. Är den stilla och fin är det inget drag, annars är det bara att börja leta efter källan till draget.


Mörkt eftersom flaskans innehåll inte vill ha UV-strålning. Bra vinlagringsskåp med glasruta ser till att filtrera bort UV-strålningen.


Förvaringen, ofta hyllor, löser du efter hand. Arlas blå mjölkbackar har ett bra format och är lätta att stapla. Hyllor av olika slag är poppis och det finns vinställ i alla möjliga former. Har flaskan naturkork ska de ligga ner. Detta för att korken behöver fuktas hela tiden. Med skruvkork kan den lika gärna stå upp.


Nedan ett par bilder på olika lösningar:
En lösning för långsiktig lagring, vinstället har dubbelt djup och låsbara dörrar, står i ett låst utrymme.





Hemmaförvaringen löst med utrymme i linneskåpet. För avnjutning inom ett år.
Håll koll på vad du har
Själv använder jag ett program som heter Personal Wine Curator som jag gillar eftersom det går att köra helt utan att vara uppkopplad mot Internet. Andra föredrar Cellar Tracker eller excel eller en liten bok.



Ta tid på dig att bygga upp innehållet
Vad man vill lagra är en smaksak. Vissa följer en region eller land, andra en typ och och en tredje plockar helt planlöst bland rekommendationer. Ta dig tid för att bygga upp innehållet i din vinkällare. Det kommer hela tiden en strid ström av viner, så tänk efter och prova. Köp gärna minst tre flaskor av varje objekt så du kan följa dess utveckling. Om det finns gott om vinet kan du börja med en flaska för att se vad du tycker om det idag. Är till exempel doften mer utvecklad än smaken är det läge för att lägga det på lagring. 


Innan vi går in på listan nedan ska du komma ihåg några saker. Nedan finns 13 viner uppräknade, det finns nästan oändligt många andra att upptäcka. Har du möjlighet att köpa magnumflaskor så gör det.  Några har jag angivit lagringstider för, det handlar ofta om smak när man anser att de är klara. Prova dig fram, fråga vänner och andra och har du möjlighet att besöka Systembolagets vinkällarbutiker så fråga dem. Var nyfiken!


Det första som kommer upp i tanken när man säger vinkällare är rödvin, så låt oss börja där. Samtliga kan ligga tre till fem år utan problem.


  • Thelema Cabernet Sauvignon (SB #95562 och #89387 )
  • Tahbilk Shiraz 2006 (SB #86369)
  • Mercurey Premier Cru Clos des Myglands 2006 (SB #88386)
  • Chateau la Reyne Prestige (SB #2266)
  • Morgon La Croix Gaillard (SB #80842) Det kan tyckas märkligt att lagra en Beaujolais, men prova att låta flaskorna ligga och upptäck vad som händer med smak och doft. Lufta länge.
Över till de vita vinerna. De har inte en tunnel på samma sätt som röda viner kan ha och är därför goda hela tiden, håll fingrarna borta.


  • Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken 2009 (SB #74898) Drick 2015-2020 och upplev bra, lagrad riesling. Har du bråttom till smakprov kan du prova SB #73783.
  • Bourgogne Les Setilles 2009 (SB #5657) Drick 2011-2015
  • Chablis Premier Cru Fourchaume 2008 (SB #7457) Drick 2013-2018
Lite champagne är aldrig fel att ha! Dessutom är det lagringsvänligt eftersom utrymmet mellan vin och kork är kolsyra. 
  • Mailly Grand Cru Blanc de Noirs (SB #77212)
  • Ayala Zéro Dosage (SB #81438) Brukar framhållas som speciellt lagringsvänlig.
  • Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs (SB #7592) Fick bra betyg i senaste numret av Decanter. God nu och säkerligen fram till 2019.
Söta viner, till dessert eller bara för sig själva:
  • Graham's Malvedos Vintage Port (SB #8091 ) Drick nu och till 2019 utan problem.
  • Castelnau de Suduiraut (SB #3690 ) Lillebror till Chateau Suduiraut. Drick nu och till 2020.
Lycka till och välkommen till en underbar och intressant värld!


söndag 2 januari 2011

Underskatta inte vikten av att ha rätt temperatur på vinet

Vinrecensioner och -provningar berättar ofta om vinets färg, doft och smak. Mer ovanligt är att det står något om vid vilken temperatur det provades. Vid ett besök på restaurang i höstas skickade jag iväg det röda vinet på kylning, det var helt enkelt för varmt. I det här inlägget kommer jag skriva några reflektioner kring serveringstemperatur, ta med exempel från ett rött och ett vitt vin och avslutningsvis ge en liten tabell med temperaturtips. Temperaturerna i inlägget är angivna i Celsius.

Genom att vara noggrann med att få rätt temperatur kommer vinet att ge mycket mer upplevelse. Detta gäller såväl ett vin för 65 kronor som ett för 650 kronor. Många av oss är vid middagar petiga med att fisken ska vara 55°, kycklingen sina 70° och ankbröstet 65°. Var också petig med dryckens temperatur och du plockar några extra poäng på din fantastiska kombination av mat och dryck. Varför inte arrangera en provning med samma vin serverat vid olika temperaturer?

Nog om varför det är så viktigt med några grader hit och dit, över till temperaturvalen. Vet men inget mer om vinet kan man utgå från att rött är som bäst vid 16°-18° och vitt vid 6°-8°.  Det här brukar kallas för "rumstemperatur" respektive "kylskåpskallt". Rumstemperatur är idag ofta 20°-22° och många kylskåp är inställda på 4°-6° och således hamnar temperaturen i vinet lite snett. Dock, bättre lite för kallt än för varmt eftersom vinet värms när man hällt upp det.

Ett rött vin kan tappa sin syrlighet och istället får fyllighet och strävhet dominera. Var vinet balanserat innan är det inte det längre. Ett vitt vin från Mosel, eller från Chablis, tappar sin fräschör och friskhet och blir ointressant när det blir för varmt. En vit bourgogne, Chablis undantaget, å andra sidan går från att vara trevligt till att utvecklas och komma med nya, intressanta toner när det blir 14°-16°.

Dags för de två exemplen och först ut är det röda, Tahbilk Shiraz 2006 (SB# 86369). Vid 16° är det ett ungt vin med bra balans. Det är kryddigt, pepprigt med inslag av lakrits, björnbär och fat. Strävheten finns där och man känner att även om det är bra nu så kommer det utvecklas under 3-5 års lagring. När det sedan blev 22° tappade det helt sin friskhet och blev ett vin som inte lämnar några avtryck.


Det andra exemplet är "Les Hautes" 2005 från producenten Jean & Gilles Lafogue i Auxey-Duresses, Bourgogne. Vi började dricka när vinet hade en temperatur på 5° och visst fanns det typiska drag från området kring Meursault med fattoner, smörighet och nötter. Varefter vinet blev varmare kom nötigheten fram mer och mer, och på slutet kom smaken tydligt innehålla toner av rostade hasselnötter, valnötter och fat. Eftersom flaskan tog slut när innehållet nått 18° vet vi inte hur den blir när det är varmare.


Jag lovade lite temperaturtips, och de nedan är en samling från olika skribenter. Om det vin du ska servera inte finns med så hugg till med standardregeln, eller försök hitta motsvarande typ nedan. Ett sista tips, ställ gärna fram vinet något för kallt eftersom det kommer att värmas i rummet eller när man har glaset i handen.

16°-18°: Röd Bordeaux
15°-17°: Röd Bourgogne, utom Beaujolais
14°-16°: Röda från Côtes du Rhône, Chateau-Neuf du Papes, Sangiovese, Zinfandel och rött portvin
14°-16°: Vit bourgogne, utom Chablis och Beaujolais
8°-12°: Chablis, Petit Chablis vid den undre temperaturen
6°-10°: Champagne, mousserande, Rheingau, torra och halvtorra (6°) vita viner och rosé
4°-6°: Mosel och söta vita viner.