onsdag 26 januari 2011

Tekniktips: Att enkelt genomföra halvblind provning

Vinprovningar kan genomföras i huvudsak i tre former, helblind, halvblind och öppen provning. Nu är detta inte något unikt för vin, det går att göra samma former för choklad, whisky, leverpastej eller vad som helst som provas. I den här bloggen är det dock vin som gäller, om någon skulle tvivla på det.


I den helblinda vet du ingenting om vilka viner som ingår i provningen. Den halvblinda innebär att du vet vilka vinerna är, men inte i vilket glas, och i den öppna vet du precis vilket vin som finns i vilket glas.  Vinsveparmiddagen den 17/12-2010 innehöll en halvblind provning.


Var och en av dessa har sina för- och nackdelar. Den helblinda innebär störst utmaning för att pricka rätt, men du slipper å andra sidan dina förutfattde meningar om vinet i fråga. På samma sätt är den största utmaningen att objektivt prova ett vin där du vet vad det är i glaset. Har du uppfattningar som "Bara Portugal kan göra viner av portvinstyp." eller "En kalifornisk Pinot Noir kan lika gärna ersättas med svartvinbärs- och körsbärssaft" blir det svårt att prova Allesverloren Fine Old Vintage (SB #12109) eller Irony Pinot Noir (SB #6694) med öppet sinne. Mitt mellan dessa finns den halvblinda, om du vill kan du chansa och det brukar bli ett trevligt samtal om vilket vin som är i vilket glas innan sanningen uppdagas.


I det här inlägget kommer jag skriva om hur du kan genomföra en halvblind provning utan att behöva använda till exempel grannen till hjälp för att hälla upp dryckerna i glasen. Dessutom kommer ett par tips på provningar du kan göra.


Att kryptera vilket vin som är i vilket glas
Person A placerar glasen på tre olika papper, märkta med 1, 2 respektive 3 och häller upp vinerna i glasen samt noterar vilket vin som hör till vilken siffra.
Person B markerar glasen med lämpliga markörer, noterar ner vilken markör som hör till vilken siffra. Person B bär också in glasen till där provningen äger rum.


När alla noterat sina svar sammanförs A:s lista med B:s och vips har hela krypteringen ramlat ut.


Exempel:
Olof, Lars och Helena ska ses för att se om de i en halvblind provning kan känna igen de olika druvorna riesling, sauvignon blanc och chardonnay. Följande viner har de valt: 

  • Riesling: Dr Loosen Berkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese (SB #7203)
  • Sauvignon Blanc: Kim Crawford Sauvignon Blanc (SB #6349) 
  • Chardonnay: Catena Chardonnay (SB #6612) 
Medan Olof i köket häller upp vinerna hänger Lars och Helena i vardagsrummet. Riesling hamnar i glasen på pappret 1, chardonnay i glasen på papper 2 och sauv. bl. i glasen på papper 3. Olof noterar detta, stoppar lappen i ett kuvert och slickar igen, och går ut till de andra två.

Exempel på uppmärkning av papper
Helena går nu in och sätter gula post-it på glasen som står på papper 1, cerisea på glasen som står på papper 2 och ingen markering på glasen som står på papper 3, och noterar ner detta, ner med pappret i ett kuvert och slicka igen. Därefter bär hon in glasen så de vardera har ett med gul post-it, ett med cerise post-it och ett utan markering. Provningen kan börja.

Exempel på glasmarkör
Vad den enskilda provaren får framför sig
Efter en stunds provande och snackande har de var och en bestämt sig för sina svar. Helena och Olof tar fram sin papper. 
Helena: "Glaset med gul markering stod på papper med nummer 1".
Olof: "På papper nummer 1 stod rieslingen". 
Helena: "Glaset med cerise markering stod på papper med nummer 2".
Olof: "På papper nummer 2 stod chardonnay".
Uteslutningsmetoden ger att den utan markering är sauv. bl.

Om provarna sinsemellan har olika modell på glasen spelar inte så stor roll, men samma provare ska ha samma modell på glaset.

Exempel på provningar 
Det finns hur många varianter som helst att göra, här kommer några exempel. 
  • Prova hur ett BiB-vin utvecklar sig med lite luftning. Tappa upp på en karaff, eller om ni är i fjällen på sportlovet är ett litermått närmare till hands. Låt den stå en timme. Prova sedan detta mot vin som ni häller direkt från BiB till glas. Testa med till exempel Rocca di Montemassi Sangiovese (SB #4586).
  • Ta samma druva, men från olika odlingsområden och stoppa gärna in ett vin som avviker prismässigt från de andra två (så kallad horisontalprovning om alla är från samma år).
  • Ta samma vin, men för olika årgångar (så kallad vertikalprovning).
  • Lite senare på kvällen: vilket vin är rött och vilket är vitt? Vilket är champagne och vilket är portvin?
Lycka till och kom ihåg att det bara är ens egen uppfinningsrikedom som sätter gränser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar