tisdag 22 mars 2011

Klassisk gastronomi gör dryckesupplevelsen komplett

Vinsveparbloggen är tänkt att primärt handla om vin, såväl färdiga som dess produktion. Men för mig hänger upplevelsen kring vinet intimt ihop med att äta något till. Förvisso är det intressant att enbart prova viner, men att göra det tillsammans med mat förstärker hela upplevelsen. Till detta kommer att det är trevligt att umgås över en bit mat och en god dryck. 

Det här inlägget kommer förhoppningsvis ge lite inspiration till att damma av gamla kokböcker, upptäcka klassiska rätter och fräscha upp recepten lite.

Vi brukar ofta äta en ordentlig söndagmiddag. Vanligtvis är det dessutom någon som är på besök och senast var det vår vän Lars B som kom förbi. Det var dags för en riktig klassiker: kalvstek med gräddsås, hasselbackspotatis, brysselkål och géle. Efter detta följde diverse ostar och en chokladmousse. 
Varmrätten i startläge

I väntan på att det sista skulle bli klart innan vi kunde sätta oss och för att värma upp smaklökarna drack vi lite alsacevin, Comtes d'Isenbourg Gewurtztraminer (SB #2187), till diverse oliver och charkuterier. Vinet hade för mycket blommor och fläder för min del. Reserve Hennÿ Gewurtztraminer (SB #2176) är mer i min smak. 

Kvällens huvudnummer var vinet Louis Jadot Beaune Premier Cru 1999. En röd bourgogne i sina bästa år, med dov, utvecklad smak med inslag av körsbär och stall. Stramt och rustikt och passade till maten! (Jag har inte länkat till vinet eftersom de 4000 flaskorna som släpptes 1 mars gick åt på några timmar.) Vinets syra bröt av bra mot såsen och potatisen, brysselkålen bidrog med viss beskhet. Kalvköttet är inte så kraftigt i smaken, så ett bourdeauxvin skulle antagligen ha varit för dominant.

Mums!

Louis Jadot är en producent som både odlar egna och som köper upp druvor och sedan gör sina viner. På bolaget finns ett brett spektrum av vad de producerar, allt i prislägen från hundralappen till drygt ett par tusen kronor per flaska.

Så vad väntar ni på? Ut och fixa ingredienser till helgens matlagning, leta rätt på kokbok typ Bonniers, Hemmets eller Vår kokbok. Om ni har tur får ni dessutom tag på några av vårens primörer som väntar runt hörnet, sparris till exempel.

Trevlig spis!
- Olof


3 kommentarer:

  1. Kul att den smakade. "Jadoten" alltså. (Maten var säkert också utmärkt). Jag som inte fick tag i några fynd-Jadoter, köper en annat Jadot, Morey-Saint-Denis (nr 71084) 1997, som förvisso kostar nån hundring mer, men också riktigt bra om man vill få tag på mogen Bourgogne.
    Sen vet ju f ö alla att det var en Jadot som dracks på bröllopsmiddagen i somras (Pommard Epenots -02a). Duger det åt Prins Westling, så får det väl duga till en annan...

    /Niklas Karnros

    SvaraRadera
  2. Hej Niklas!
    Det ska bli intressant att höra vad du tycker om de flaskor du har köpt. 99:an var prisvärd, vilket den även skulle ha varit i en prisnivå upp till 300:- per flaska, nu kostade den 155:- per flaska.
    Jag fick tag på fyra stycken, men till de som inte fick några är det bara att säga att det finns många, många andra viner att välja på.

    SvaraRadera
  3. Det kommer alltid fler bra viner, helt klart. Men rätt sällan man kommer äver vällagrad bourgogne (och bdx) till priser runt 150-250 spänn.
    Drack Jadot-97an senaste i söndags. Den är härligt silkig och elegant som de ska va.... Finns ju fortf på BS för 325 kr om du skulle vara intresserad pröva den tillsammans med Beaune-99an.

    SvaraRadera